Weetjes voor een goed onderhoud

Om langer te genieten van uw auto is het van belang om deze goed en met regelmaat te onderhouden. Hiermee voorkomt u dat er onnodige reparaties gedaan moeten worden. Wanneer de auto goed wordt onderhouden, gaat deze langer mee en zal het brandstof verbruik gunstig zijn. Dit zorgt tevens voor een meer milieuvriendelijke gedachten, aangezien het brandstofverbruik af neemt en daarmee de uitlaatgassen verminderen. Dit is een voorbeeld om uw auto beter te onderhouden en daarmee ook nog het milieu en uw portemonnee te verbeteren.

In de volksmond wordt vaak gesproken over een grote- en kleine beurt. Bij de huidige generatie van auto’s is hier geen sprake meer van. De hedendaagse onderhoudsbeurten zijn onder te verdelen in vier verschillende categorieën.

 • Vaste controle 
  Tijdens deze controle worden alle belangrijke zaken in de auto nagelopen zoals remmen en ophanging. Tevens wordt de oliefilter vervangen en de motorolie ververst.
 • Reparatie aan slijtagedelen
  In de auto bevinden zich veel onderdelen die een bepaalde levensduur hebben die afhangt van het gebruik, zoals rem- blokken en schijven.
 • Tijd- kilometer- gebonden vervanging
  Een aantal onderdelen in de auto zijn gebonden aan een vervangingsmoment dat wordt bepaald door de verstreken jaren en/of kilometers. Een van de bekendste problemen bij dit soort onderhoudsbeurten is de distributieriem.
 • Onvoorziene reparatie
  Niet bij alle onderdelen kan een levensduur gegarandeerd worden gegeven, maar onvoorziene problemen zijn alledaags. Dit soort onderhoud is het meest noodzakelijk en vaak nauwelijks te voorkomen. De gemiddelde consument noemt dit logischerwijs het ‘meest irritante’ onderhoud.

Veel mensen hebben twijfels bij reparatie of vervanging van onderdelen en de kosten die deze met zich meedragen. Om voor uzelf meer zekerheid in te bouwen, is het raadzaam om zelf een soort van check uit te voeren. Een handig hulpmiddel is de onderhoudsmeter van de ANWB. Dit hulpmiddel geeft een indicatie van de onderhoudskosten voor de komende drie jaar.