Bezuinigen op autobanden is een NO GO

wettelijke-eisenEr bestaan wettelijke eisen voor autobanden. Zo moet een autoband moet de juiste spanning hebben voor het beste resultaat en mag daarom niet te hard of te zacht zijn. Bij de meeste tankstations is het mogelijk om de bandenspanning te controleren en deze tevens weer op te pompen indien nodig. Als je dit niet goed bij houdt neemt het brandstofverbruik toe, omdat er meer krachten vrij moeten komen om de ‘slappe’ banden aan het rollen te krijgen doordat deze meer rolweerstand kennen. Een maandelijkse controle van de bandenspanning is niet overbodig. Doe dit wel altijd wanneer de banden ‘koud’ zijn.

Verder bestaan er twee verschillende type banden, een zachte en harde band. Een zachte band heeft minder grip op de weg, waardoor de kans op slippen hoger is en daarmee in veel gevallen zorgt voor een langere remweg. Een te harde band daarentegen staat bol, wat weer voor minder grip op de weg zorgt doordat de band minder contact maakt met de weg.

Steeds meer mensen beginnen de crisis te merken en in de portemonnee en gaan dan bezuinigen op aspecten waarvan ze zelf denken dat het kan. Zo ook op autobanden. Het kost veel geld en wat stelt een band nou voor denkt men dan. Nou het is dus wel belangrijk om daar niet te veel op te bezuinigen, gezien de risico’s die eraan vast hangen. Mensen stellen het vaak uit tot de ‘verplichte’ APK keuring, terwijl in veel gevallen al eerder sprake is van ‘gladde banden’. Naast de gevaarlijke risico’s die eraan zitten, zijn er ook financiële consequenties. Zo zijn agenten bevoegd om banden af te keuren en daarvoor een boete uit te schrijven.